Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ranjeni nastavnik lagao da ga je iskasapio terorista u predgrađu Pariza

Preuzmite sliku

Francuski nastavnik koji je danas prijavio da ga je napao pripadnik Islamske države priznao je da je izmislio napad, saopštilo je francusko tužilaštvo. Tužioci još ispituju nastavnika kako bi utvrdili zašto je lagao, prenosi AFP.

Nastavnik u predškolskoj ustanovi u Obervilleu, predgrađu Pariza Saint-Denisea, jutros je hospitalizovan sa lakim ubodima u predjelu vrata i stomaka. On je tvrdio da ga je napao čovjek u kombinezonu dok se spremao za čas i da je prilikom napada koristio nož za papir i makaze koji su se nalazili u prostoriji.

Napadač je navodno uzvikivao “Ovo je upozorenje u ime Daeša (tzv. Islamske države)“.

S obzirom na mjere opreza i zabrinutost posle prošlomjesečnih napada u Parizu istragu su odmah preuzeli tužioci nadležni za borbu protiv terorizma, a francuska ministarka prosvjete Najat Vallaud-Belkacem je došla na lice mjesta i okvalifikovala napad kao “nedopustiv i krajnje ozbiljan čin”.

Od polovine novembra bezbjednost u školama u Francuskoj je pojačana.

Islamska država je u novembru pozvala svoje sljedbenike da ubijaju nastavnike u francuskom obrazovnom sistemu zbog svjetovnog podučavanja i zbog toga što su “u otvorenom ratu protiv muslimanske porodice”.

U tom stilu, magazin Islamske države “Dar-al-Islam” na francuskom jeziku u svom novembarskom izdanju pozvao je pripadnike IS da ubijaju francuske predavače opisujući ih kao “neprijatelje Allaha”. (24sata.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje