Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nekada istaknuti talenti sirijskog fudbala, sada šutaju “gumenjaču“ u izbjegličkom kampu u Turskoj (FOTO)

Preuzmite sliku

Među 24.000 sirijskih izbjeglica u izbjegličkom kompleksu Elbeyli u turskom gradu Kilisu utočište su pronašla i dva fudbalera koji su do početka rata nastupali u prevoligaškim sirijskim ekipama Itihad i Hurriye, a u kampu rade na očuvanju fizičke forme i sanjaju dan kada će se vratiti u domovinu i ponovo zaigrati na zelenim fudbalskim terenima, javlja Anadolu Agency (AA).

U izbjegličkom centru živi najviše djece, ali i Sirijci iz svih oblasti, od odvjetnika i nastavnika, do sportista i umjetnika.

Muhammed Yusuf (21) je do početka rata u Siriji bio napadač i najbolji golgeter prvoligaške ekipe Hurriye, a njegov sunarodnjak Munzir Abdullah (26) je bio stub odbrane drugog prvoligaša Itihada. Njih dvojica već dvije godine žive u izbjegličkom kampu u Kilisu i mališanima u kampu pokazuju fudbalske vještine.

Nekada dva ljuta rivala na fudbalskim mečevima u Siriji, sada u kampu zajedno šutaju “gumenjaču“ i prisjećaju se svojih nekadašnjih duela.

Yusuf je u razgovoru sa novinarom AA kazao da je u kamp došao prije dvije godine sa porodicom, kada je zbog rata u Siriji uništen njegov dječački san da će kao jedan od istaknutijih talenata braniti boje sirijske zastave nastupima u jakim evropskim ligama.

“Prije dvije godine smo pobjegli iz Halepa. Život i fudbal su nemogući tamo gdje je rat. Fudbal predstavlja igru prijateljstva, respekta i sportskih manira, a to u ratu ne postoji. Trenutno u Siriji nema niti jedan fudbalski objekat koji je ostao neporušen i svi fudbaleri su prekinuli karijere“, kazao je Yusuf.

I Abdullah je u Tursku došao prije dvije godine, a već tri godine nije zaigrao na zelenom travnjaku. Ističe da je iz rata ponajviše pobjegao jer ne želi uzeti oružje i biti dio tog kaosa.

“U početku smo čekali da vidimo kuda sve to vodi, ali bijeg je bio neizbježan kako bi preživjeli. Izabrao sam izbjeglištvo, a ne vojsku. Fudbal u oba slučaja nije bio opcija. Nadam se da će u našoj domovini zaživjeti mir i da ćemo se vratiti tamo kako bi ponovo promovirali sport“, kazao je Abdullah.

Lokalne turske vlasti su započele izgradnju sporskog centra u izbjegličkom kompleksu Elbeyli, što raduje tamošnje izbjeglice, a posebno dvojicu fudbalera. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje