Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žena ubijena u napadu pasa u engleskom Essexu

Preuzmite sliku

Esther Martin, 68-godišnjakinja ubijena u napadu pasa, bila je u subotu poslijepodne u posjeti unuku u primorskom selu Jaywick u Essexu, saopćila je njena porodica, koja tvrdi da je žena bila žrtva napada nasilnih pasa pasmine američki XL bully.

Kći nesretne žene kazala je da se mislilo da je u pitanju napad pasa zabranjene pasmine, ali policija čeka da to potvrde stručnjaci, javlja BBC.

Sonia Martin rekla je da je njena majka, baka osmero djece i prabaka troje djece iz Woodford Greena u Londonu, bila u posjetu svom 11-godišnjem unuku.

Glavni policijski nadzornik Glen Pavelin pohvalio je policajce za “njihovu brzu akciju” kada su ušli u kuću.

– Njihova nepokolebljiva hrabrost i profesionalizam osigurali su da ne postoji trajna prijetnja ljudima Essexa kao rezultat ovog incidenta – kazao je.

-U kući su uništena oba psa. Također bih želio zahvaliti lokalnim ljudima koji su pokušali ući u kuću kako bi pomogli Esther Martin – dodao je.

Zbog sumnje da je počinio opasne prekršaje s psima uhapšen je 39-godišnjak.

XL bully najveća je vrsta američkog psa nasilnika. Ostale vrste uključuju standardne, džepne i klasične.

Vlada ih je opisala kao velike pse “s mišićavim tijelom i kockastom glavom, što sugerira veliku snagu i moć za njihovu veličinu”.

U Engleskoj i Walesu pasmina je stavljena na popis pasa zabranjenih prema Zakonu o opasnim psima iz 1991. To znači da je njihov uzgoj, prodaja ili napuštanje protuzakonito.

Da bi dobili potvrdu o izuzeću, koja vlasnicima omogućuje da zadrže svoje XL nasilnike, moraju dobiti osiguranje, sterilizirati svog psa i platiti naknadu od 92,40 funti.

Američki XL bullyji moraju se u javnosti držati na uzici i s brnjicom.

Škotska je također najavila zabranu, koja će stupiti na snagu kasnije tokom godine. (Foto: Unsplash)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,