Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zemlje EU u kojima je dozvoljeno dvojno državljanstvo

Preuzmite sliku

U Njemačkoj se diskutira (i svađa) o dvojnom državljanstvu.

Vlada je najavila reformu kojim želi olakšati stjecanje njemačke putovnice, a oporba kritizira te planove. Kako su druge zemlje regulirale to pitanje?

Dva pasoša, brzo stjecanje državljanstva, zlatna viza: sudeći po istraživanju DW-a, u većini europskih zemalja je dvostruko ili višestruko državljanstvo već uobičajena stvar. S planiranomreformom Zakona o državljanstvu, i Njemačka se želi priključiti tom trendu.

Samo malobrojne evropske zemlje izbjegavaju ili čak zabranjuju dvojna državljanstva. U skupini onih država koje restriktivno reguliraju to pitanje su, osim Njemačke, i Ukrajina, Nizozemska, Austrija, Estonija, Bugarska, Španjolska, Norveška, Latvija i Litva.

Za razliku od njih, neke zemlje su stjecanje dodatnog državljanstva pretvorile doslovno u poslovni model. Između ostalih, Grčka, Turska, Portugal i Malta nude takozvane zlatne vize. Njima je predviđeno da osobe koje u dotičnim zemljama kupe nekretnine, ulože kapital ili otvore poduzeća imaju pravo i na stjecanje njihovog državljanstva.

Prepreke do pasoša

Put do stjecanja državljanstva je u Europi reguliran na vrlo različite načine. Zbog globalnih, sve većih migracijskih i izbjegličkih kretanja, zbog porasta broja binacionalnih brakova i sve izraženijeg manjka stručne radne snage, mnoge su europske zemlje u posljednja dva desetljeća reformirale svoje zakone o stjecanju državljanstva.

Kod djece za stjecanje državljanstva su relevantni podaci i o porijeklu (roditelja), ali i mjesto rođenja, a pravila kod odraslih osoba, odnosno doseljenika su različita. Relativno niske prepreke za stjecanje državljanstva postoje u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj i Belgiji.

Tamo doseljenici mogu podnijeti zahtjev za stjecanjem državljanstva već nakon što su u zemlji proveli pet godina, i tijekom tih pet godina imali pravno reguliran status – i to bez prekida. Ako žive s bračnim partnerom ili partnericom, rok se smanjuje na samo tri godine. Osim toga nakon stjecanja državljanstva zemlje u kojoj žive imaju pravo zadržati i svoje izvorno državljanstvo, zemlje iz koje potječu.

Put do stjecanja državljanstva je u Evropi reguliran na vrlo različite načine

U zemljama poput Švicarske, Austrije, Italije, Španije, Bugarske, Češke i Slovenije, doseljenici prije podnošenja zahtjeva za stjecanjem pasoša moraju dokazati da su u toj zemlji proveli najmanje deset kontinuiranih godina s reguliranim pravnim statusom. A između njih su države poput Irske, Mađarske, Rumunije ili Slovačke, u kojima se zahtijeva najmanje osam godina. U Danskoj je to devet godina.

Višestruka državljanstva

Njemačka bi se nakon usvajanja planirane reforme našla u skupini onih zemalja u kojima su prepreke za stjecanje novog državljanstva relativno niske. Po navodima Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, novi Zakon o državljanstvu bi trebalo „omogućiti višestruka državljanstva te pojednostavniti postupak stjecanja njemačkog državljanstva”.

A to bi značilo da njemački državljani koji iz osobnih ili poslovnih razloga zatraže drugo državljanstvo, na primjer kada žive u inozemstvu, ne bi se morali odreći njemačkog državljanstva, a ne bi više morali ni podnijeti zahtjev da ga zadrže. Za turske državljane, koji su uzeli njemačko državljanstvo, osim toga bi bilo moguće da ponovno zatraže i turski pasoš

U većini evropskih zemalja je dvostruko ili višestruko državljanstvo već uobičajena stvar

Za advokata i stručnjaka za migracije Ünala Zerana, krajnje je vrijeme za reformu: “Smatram da je to potrebno, već i zbog načela istog tretmana ljudi, da se uvede višestruka državljanstva”, kaže on za DW. “Brojne turske porodice koje ovdje žive i rade već 40 godina, osjećaju se diskriminirano, zato što je ta opcija otvorena mnogim ljudima, ali ne i njima.”

Već sad u Njemačkoj postoje brojne mogućnosti za posjedovanje dodatnog državljanstva – uz njemačko. Građani EU-a smiju zadržati svoje prvo državljanstvo. Djeca (koja su rođena u Njemačkoj) roditelja koji potječu iz inozemstva više se ne moraju do svoje 22 godine odlučiti za jedno državljanstvo. A mnogi ljudi koji su stekli njemačko državljanstvo smiju i dalje zadržati svoje izvorne putovnice zato što ih njihove zemlje podrijetla ne „otpuštaju” iz državljanstva. Među njima su i brojne izbjeglice.

Po navodima Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, prijedlog Zakon o njemačkom državljanstvu koji predlaže ministrica Nancy Faeser, trenutno se nalazi u fazi internih konzultacija među vladinim resorima. Za sada nije poznato kada će se konačna verzija naći u parlamentarnoj proceduri, odnosno kada će o zakonu doista glasati zastupnici Bundestaga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje