Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski tvrdi da je Rusija zainteresovana za pokretanje rata na Bliskom istoku

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija zainteresovana za pokretanje rata na Bliskom istoku kako bi “svjetsko jedinstvo bilo potkopano”, javlja Anadolu.

“Prema dostupnim informacijama, vrlo jasnim, Rusija je zainteresovana za pokretanje rata na Bliskom istoku kako bi novi izvor bola i patnje mogao potkopati svjetsko jedinstvo, povećati neslogu i kontradikcije i tako pomoći Rusiji da uništi slobodu u Evropi”, rekao je Zelenski kasno u ponedjeljak.

Navodeći da je održao sastanak sa šefovima ukrajinskih obavještajnih službi i diplomatama, Zelenski je dodao da je situacija oko nedavnog sukoba između Izraela i Hamasa od “fundamentalne važnosti” ne samo za Ukrajinu već i za Evropu.

“Vidimo kako iranski prijatelji Moskve otvoreno podržavaju one koji su napali Izrael. A sve je to mnogo veća prijetnja nego što svijet trenutno percipira”, istakao je Zelenski.

Tvrdeći da su svjetski ratovi iz prošlosti započeli lokalnim agresijama, rekao je da Ukrajina zna kako se suprotstaviti ovoj prijetnji.

“Pripremamo odgovarajuće korake. I što je najvažnije, branimo potrebu za maksimalnim jedinstvom u svijetu”, rekao je Zelenski.

U izjavi za Telegram, portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova negirala je optužbe Zelenskog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,