Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Putin neće okončati rat u Ukrajini dok ga ne zaustavimo

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da ruski predsjednik Vladimir Putin neće okončati tekući rat između njihovih zemalja dok ga ne zaustave, javlja Anadolu.

“Ako ovo ne izdržimo, nedavno smo čuli za Finsku, za nezavisnost Uzbekistana i tako dalje. On (Putin) neće sve to okončati dok ga svi zajedno ne zaustavimo”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom u glavnom gradu Viljnusu.

Tvrdeći da ruski predsjednik neće biti zadovoljan dok ne “uništi Ukrajinu”, Zelenski je rekao da zna ko bi bio u opasnosti ako Kijev bude poražen.

“Je li prijatno čuti? Vjerovatno ne. Jer ovo je izazov, a rat je užasna tragedija u kojoj nema ničeg pozitivnog”, rekao je Zelenski, sugerišući da bi sljedeće mogle biti Litvanija, Letonija, Estonija i Moldavija.

Zelenski je rekao da Ukrajina, gdje je Rusija pokrenula “specijalnu vojnu operaciju” u februaru 2022. godine, nije pod pritiskom partnera da zaustavi svoju odbranu.

“Postoje različiti glasovi i postoje različite rasprave. Mislim da partneri još nisu zvanično spremni da nam daju odgovarajuće signale. Barem ih nisam lično čuo”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je ranije tokom dana stigao u Litvaniju u nenajavljenu regionalnu posjetu, a rekao je da će u “dogledno vrijeme” otputovati u Estoniju i Letoniju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,