Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Ovo je historijska odluka UN-a, svijet je rekao svoje

Preuzmite sliku

Opća skupština Ujedinjenih naroda osudila je ruski pokušaj nezakonite aneksije četiri djelomično okupiranih ukrajinskih regija i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj potez.

Tri četvrtine Opće skupštine, ukupno 143 zemlje, glasale su za rezoluciju koja također potvrđuje suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Vezano | Generalna skupština UN-a osudila rusku aneksiju Ukrajine 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se svih zemljama.

“Zahvaljujem svakoj od 143 države koje su podržale historijsku rezoluciju UN-a pod nazivom Teritorijalni integritet Ukrajine: Obrana načela Povelje UN-a. Svijet je rekao svoje. Ruski pokušaj aneksije je bezvrijedan i nikad ga slobodne nacije neće priznati. Ukrajina će vratiti svu svoju zemlju”, napisao je Zelenskij u tvitu.

Četiri su zemlje, uz Rusiju, glasale protiv rezolucije

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Za osudu ruske aneksije glasala je i Srbija, zemlja koja tradicionalno podržava Rusiju. Još 35 zemalja bilo je suzdržano pri glasanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje