Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski o nalogu za hapšenje Putina: Historijska odluka, ruska politika je zlo

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se o odluci Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

“Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Putina. Istorijska odluka koja će započeti istorijsku odgovornost. Šef terorističke države i još jedan ruski zvaničnik zvanično su osumnjičeni za ratni zločin – za deportaciju ukrajinske djece – nezakonito raseljavanje hiljada naše djece na rusku teritoriju”, rekao je Zelenski.

“Takvu zločinačku operaciju ne bi bilo moguće izvesti bez naređenja najvišeg lidera terorističke države. Odvajanje djece od porodica, lišavanje svake mogućnosti da kontaktiraju sa svojim rođacima, skrivanje djece na ruskoj teritoriji, rasturanje po udaljenim regionima – sve je to očigledno ruska državna politika, državne odluke, državno zlo, koje počinje sa prvim zvaničnikom ove države”, dodao je on.

On se zahvalio Karim Kanu i timu tužioca međunarodnog krivičnog suda, kao i svima širom svijeta, koji kako je naveo, “pomažu Ukrajini da se izbori za pravdu“.

“Zahvalan na principu i spremnosti da se oni koji su krivi zaista privedu pravdi. Slava svima koji su sada u borbi za Ukrajinu! Slava svima koji nam pomažu da zaštitimo svoj narod!”, zaključio je Zelenski.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje