Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Neće biti pauze na bojnom polju jer bi takva odluka koristila Rusiji

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi zaustavljanje sukoba koristilo Rusiji i poručio je da na bojnom polju neće biti pauza, javlja Anadolu.

Zelenski se u Talinu sastao s estonskim predsjednikom Alarom Karisom.

Zelenski je u obraćanju novinarima nakon sastanka istakao da bi scenario prekida sukoba u ratu u Ukrajini bio od koristi isključivo Rusiji.

“Neće biti pauze na bojnom polju jer bi takva odluka bila od koristi Ruskoj Federaciji i prouzrokovala nastavak rata protiv Ukrajine u budućnosti. Takav korak ne bi vodio okončanju rata, niti do političkog dijaloga s Rusijom“, rekao je Zelenski.

Komentirajući odnose Ukrajine i NATO-a, Zelenski je kazao da Kijev zaslužuje poziv u tu organizaciju na narednom samitu.

“Zaslužujemo poziv u NATO na samitu u Washingtonu. Kijev je spreman na ovaj korak. To bi bila najbolja sigurnosna garancija koja bi otklonila rusku prijetnju“, poručio je Zelenski.

Estonski predsjednik Karis je pak kazao da je proces prijema u NATO dugotrajan, ali da je potrebno ubrzati ukrajinski put integracije.

“Jedini način da se sve demokratske zemlje brane je ulazak u NATO“, rekao je Karis te najavio da će Estonija pružiti 1,2 milijarde eura pomoći Ukrajini do 2027. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,