Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vozač “kamiona smrti” priznao krivicu: U hladnjači umrlo 39 Vijetnamaca

Preuzmite sliku

Žrtve, 31 muškarac i dječak i osam žena starih od 15 do 44 godina, otkriveni su u oktobru u zadnjem dijelu hladnjače koju je Robinson vozio do industrijske zone u Essexu, oko 30 kilometara istočno od Londona

Vozač kamiona iz Sjeverne Irske Morris Robinson priznao je krivicu po 39 tačaka za ubistvo vezano za smrt Vijetnamaca pronađenih u hladnjači na jugoistoku Engleske prošle godine, javili su danas britanski mediji.

Žrtve, 31 muškarac i dječak i osam žena starih od 15 do 44 godina, otkriveni su u oktobru u zadnjem dijelu hladnjače koju je Robinson vozio do industrijske zone u Essexu, oko 30 kilometara istočno od Londona, prenio je Reuters.

Robinson (25) priznao je krivicu na ranijem saslušanju u novembru po optužbi za kovanje zavjere za pružanje pomoći nezakonitoj imigraciji i pribavljanju novca za koji je znao ili za koji je sumnjao da potiče iz kriminalnih aktivnosti, prenosi Telegraf.rs.

Na današnjem ročištu, na centralnom krivičnom sudu u Londonu, drugi muškarac koji je, takođe, optužen po 39 tačaka za ubistvo, britansko-rumunski državljanin George Nica, izjasnio se da nije kriv, javio je BBC.

Autopsijom je utvrđeno da je 39 Vijetnamaca preminulo od kombinacije hipoksije, odnosno nedostatka kiseonika i hipertermija, odnosno pregrijevanja u zatvorenom prostoru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje