Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vjernici se okupili na prvoj papinskoj audijenciji na Trgu Svetog Petra još od 2020. godine

Preuzmite sliku

Hiljade hodočasnika iz cijelog svijeta okupilo se u srijedu u Vatikanu dok je papa Franjo održao svoju prvu sedmičnu audijenciju na Trgu Svetog Petra od kada je nastupila pandemija koronavirusa s početkom 2020. godine, javlja AFP.

Papa Franjo, koji ove godine puni 85 godina, dočekan je uzvicima “Živio papa” dok je u svom bijelom papamobilu stigao na trg koji je još uvijek ukrašen sa 40.000 cvjetova položenih za uskršnje proslave prošlog vikenda.

– Iako smo mi pravoslavni vjernici, htjeli smo biti prisutni danas. Bog je isti za sve nas, bez obzira na to kojoj grani vjere pripadate – rekao je Dan Stela koji je došao tu na odmor iz Rumunije.

Neki od okupljenih mahali su zastavama Hrvatske, Portugala, Španije, Francuske i Ukrajine, zemlje za koju se papa više puta molio od početka ruske invazije prije skoro dva mjeseca.

Papa je u srijedu zahvalio Poljskoj što je primila većinu od procijenjenih pet miliona Ukrajinaca koji su pobjegli u najgoroj evropskoj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata.

– Neka vas Bog nagradi za pokazanu dobrotu – rekao je papa.

Papina nedjeljna audijencija tradicionalno okuplja hiljade ljudi, ali se nije održavala na velikiom Trgu Svetog Petra od februara 2020. godine zbog pandemije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,