Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Više od trećine ukrajinskih izbjeglica planira ostati u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Više od četvrtine ukrajinskih izbjeglica koje su napustile Ukrajinu i došle u Njemačku zbog rusko-ukrajinskog rata, želi u toj zemlji trajno nastaviti život, javlja Anadolu Agency (AA).

U Berlinu je objavljen izvještaj o situaciji ukrajinskih izbjeglica koje su u Njemačku došle zbog rusko-ukrajinskog rata, koji su pripremili Istraživački centar Saveznog ureda za migracije i izbjeglice i Njemački institut za ekonomska istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo više od 11.000 ukrajinskih izbjeglica, a istaknuto je kako je 80 posto odraslih koji su stigli u Njemačku bile žene, među kojima je 77 posto u zemlju došlo bez supružnika. Djecu ima 48 posto žena, a većina izbjeglica ima visok stepen obrazovanja.

Na pitanje koliko dugo žele ostati u Njemačkoj, 34 posto ispitanika odgovorilo je da želi ostati u Njemačkoj do kraja rata, 11 posto nekoliko godina, dva posto najviše jednu godinu. Čak 26 posto ispitanika je odgovorilo da želi trajno nastaviti živjeti u Njemačkoj.

Među izbjeglicama iz Ukrajine četiri posto ih je po dolasku u zemlju znalo njemački, a polovina izbjeglih je po dolasku u Njemačku krenulo na kurs njemačkog jezika.

Najmanje 17 posto izbjeglica u Njemačkoj trenutno radi, od čega ih je 71 posto zaposleno u vlastitoj struci, a 74 posto izbjeglica boravi u vlastitim privatnim kućama ili stanovima.

Razlog zašto su se izbjeglice odlučile za Njemačku nakon napuštanja Ukrajine je to što 60 posto njihovih rođaka ili prijatelja živi u toj zemlji.

Nakon rusko-ukrajinskog rata koji je započeo 24. februara ove godine, više od milion izbjeglica iz Ukrajine stiglo je u Njemačku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,