Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija pooštrava uslove za dobijanje vize: Želi smanjiti broj imigranata za 300.000

Preuzmite sliku

Velika Britanija je najavila planove za smanjenje broja legalnih imigranata u zemlji podizanjem minimalne plate koju moraju zarađivati za trećinu, u jeku pritiska na premijera Rishija Sunaka da se pozabavi rekordnim brojem novih imigranata.

Visoke razine legalne migracije dominiraju britanskim političkim krajolikom više od desetljeća i bile su ključni čimbenik u glasanju za izlazak iz Evropske unije na referendumu 2016.

Sunak je obećao steći veću kontrolu nad migracijama nakon što su zastupnici njegove Konzervativne stranke kritikovali njegove rezultate po tom pitanju uoči izbora koji se očekuju iduće godine. Oporbena Laburistička stranka trenutno uživa veliku prednost u anketama. Poduzetnici i sindikati napali su te mjere kao kontraproduktivne za privatni sektor te državnu zdravstvenu službu koji pate od nedostatka radne snage.

Manje imigranata iz EU

Prošle godine se Ujedinjeno Kraljevstvo uselilo 745.000 više ljudi nego što ih se iselilo. Razina imigracije ostala je jednako visoka od tada i migranti su većinom iz zemalja poput Indije, Nigerije i Kine, a ne iz EU, što je ranije bio slučaj. Ministar unutrašnjih poslova James Cleverly rekao je da bi nove mjere mogle smanjiti taj broj za 300.000.

“Imigracija je previsoka. Danas poduzimamo radikalne mjere da je smanjimo”, rekao je Sunak, koji također pokušava deportovati ilegalne migrante u Ruandu gdje bi se rješavao njihov zahtjev za azilom.

Cleverly je rekao da će vlada podići minimalnu platu koju moraju zaraditi strani kvalificirani radnici na 38.700 funti  (oko 88.207 KM) godišnje, što je značajno povećanje u odnosu na dosadašnjih 26.200 funti (59.723 KM). Iz toga će biti izuzeti zdravstveni i socijalni radnici.

Među drugim mjerama je zabrana stranim zdravstvenim radnicima da dovode članove porodice u Ujedinjeno Kraljevstvo sa svojom vizom, povećanje nadoplate koju migranti moraju platiti za korištenje zdravstvenih usluga za 66 posto te povećanje minimalnog dohotka za porodične vize. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje