Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija: Bezbjedno detonirana bomba iz Drugog svjetskog rata

Preuzmite sliku

Bomba iz doba Drugog svjetskog rata, pronađena u lučkom gradu Plymouth na jugozapadu Engleske, detonirana je nakon što je bezbjedno transportovana u petak uvečer, javlja Anadolu.

Neeksplodirana bomba, koja je pronađena u utorak u bašti u Keyhamu, bezbjedno je detonirana nekoliko sati nakon što je vojnim vozilom prebačena u more.

Policija Devona i Kornwalla saopštila je ranije da je bomba bezbjedno prebačena u more, što je građanima donijelo olakšanje nakon što je strah vladao gradom četiri dana.

Hiljade stanovnika su evakuisane, policija je zatvorila puteve, a obustavljen je javni prevoz u petak jer je bomba prevožena 2,3 kilometra gradskim ulicama.

Stanovnici su dobili hitno upozorenje da napuste dijelove Keyhama i Devonporta dok se bomba transportuje kroz grad.

Zbog bombe teške oko 500 kilograma provedene su mjere za koje se vjeruje da su jedna od najvećih mirnodopskih evakuacija u Velikoj Britaniji od Drugog svjetskog rata, jer je više od 10.300 stanovnika napustilo grad.

“Vojska nas je obavijestila da je operacija uspjela i da je bomba uklonjena iz tog područja”, navodi se u saopštenju policije i dodaje da se stanovnici mogu vratiti domovima.

Više od 100 pripadnika britanske vojske i Kraljevske mornarice bilo je uključeno u složenu operaciju uklanjanja njemačke bombe bačene iz vazduha, označene kao SC-500.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps zahvalio je osoblju koje je radilo na operaciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje