Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velika akcija: Prokrijumčarili najmanje 212 migranata i zaradili preko 3 miliona eura, među njima i državljani BiH

Preuzmite sliku

U akciji slovenske, hrvatske, austrijske, mađarske, talijanske i rumunjske policije uhapšeno je 13 državljana Slovenije, Srbije i BiH koje se sumnjiči da su prokrijumčarili najmanje 212 migranata i pritom zaradili više od 3.1 miliona eura, saopštilo je Ravnateljstvo policije.

Policija je saopćila da su tijela za provedbu zakona tijekom akcije u koordinaciji Europola kod osumnjičenika pronašla automatsku pušku, poluautomatski pištolj, prigušivače, lovačku pušku s optičkim nišanom, više od 2300 komada raznih vrsta streljiva, razne vrste droga i dopinških sredstava, elektroničke uređaje i gotovinu.

Od 5 do 20 hiljada eura po osobi

Iz Ravnateljstva policije u četvrtak preciziraju da su kriminalci reklamirali svoje nezakonite aktivnosti na raznim društvenim mrežama, kako bi privukli što više migranata koje bi zatim krijumčarili preko granica.

Dodaju kako su u tu svrhu objavljivali snimke uspješnih krijumčarenja, a migrante su prevozili iz Hrvatske preko Slovenije u Italiju ili iz Srbije preko Mađarske u Austriju.

U policiji ističu kako su migranti za nezakonita putovanja iz Srbije u Austriju plaćali oko 5000 eura po osobi, a cjelokupno putovanje iz zemlje podrijetla do EU stajalo je između 15.000 i 20.000 eura, čime su krijumčari ostvarivali ogromne zarade.

U vozilu i do 37 osoba

Istražitelji vjeruju da su kriminalci ukupno zaradili najmanje 100.000 eura od prijevoza iz Srbije u Austriju, odnosno sveukupno više od 3.1 milion eura. Migranti su u pravilu uz vodiča pješice ulazili u Mađarsku preko srpsko-mađarske granice, nakon čega bi ih osumnjičenici pokupili automobilima.

U Ravnateljstvu policije ističu kako su istraživanja pokazala da se u istom vozilu prevozilo i do 37 osoba, čime su njihovo zdravlje i životi bili izloženi visokom riziku. Migrante se zatim prevozilo kroz Mađarsku i ostavljalo u neposrednoj blizini granice s Austrijom, a nakon što bi pješice ušli u Austriju, predali bi se policiji i zatražili azil. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje