Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro zabrana Rusima da kupuju nekretnine u Finskoj

Preuzmite sliku

Finska se priprema da ovog proljeća potpuno zabrani ruskim građanima da kupuju nekretnine u toj zemlji, rekao je ministar odbrane Anti Hakanen.

Hakanen je rekao da radi “na potpunoj zabrani” prodaje nekretnina Rusima u Finskoj i da sada traži “pravne osnove” neophodne da se to dogodi.

On je napomenuo i da Finska planira da pooštri uslove za izdavanje dozvola za promet nekretninama licima i kompanijama iz zemalja van EU i Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Prema Hakanenu, rješenja će se naći na proljeće.

U Finskoj već nekoliko godina važe stroži propisi za Ruse i druge predstavnike zemalja van EEA. Posljednji put su pravila pooštrena početkom 2023. godine, što je Ministarstvu odbrane dalo široka ovlašćenja da istraži odakle dolazi novac za transakcije nekretninama, i dalo Vladi pravo preče kupovine imovine koja se nalazi u krugu od manje od kilometra od vojnih ili graničnih objekata.

Finsko Ministarstvo odbrane je 4. novembra 2022. objavilo formiranje posebne grupe za istraživanje dodatnih ograničenja na transakcije nekretninama za građane zemalja van EEA, uključujući njihovu potpunu zabranu, podsjeća TASS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,