Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Univerzitet u Briselu povukao se iz naučnog projekta u kojem učestvuju izraelske institucije

Preuzmite sliku

Univerzitet Vrije (Free University) u Briselu objavio je da je odlučio da se povuče iz naučnog projekta o vještačkoj inteligenciji u kojem učestvuju dvije izraelske institucije, javlja Anadolu.

U saopćenju belgijskog univerziteta navedeno je da je odluka donesena nakon ocjene etičke komisije Univerziteta Vrije.

Kako se navodi, Univerzitet je nakon nedavnih dešavanja u Gazi odlučio provesti sveobuhvatnu reviziju svih tekućih istraživačkih projekata koji uključuju izraelske partnere.

U saopćenju je navedeno da nijedan od projekata Evropske unije (EU) o kojima je riječ nije vezan za vojne svrhe, dodajući da će se u vezi s tim projektima omogućiti potpuna transparentnost.

Međutim, Univerzitet Vrije odlučio je da napusti projekat o vještačkoj inteligenciji u kojem učestvuju dva izraelska partnera, te da će o toj odluci biti obaviještena Evropska komisija koja je obezbijedila finansijska sredstva.

Sa Univerziteta Vrije kazali su da nemaju nikakvu bilateralnu saradnju sa Izraelom.

“Univerzitet naglašava da će nastaviti partnerstvo sa palestinskim institucijama i doprinijeti obnovi visokog obrazovanja u Palestini što je prije moguće”, dodaje se.

Izraelska vojska je u utorak započela invaziju na istočnu oblast Rafah, jurišajući i okupirajući palestinsku stranu prelaza Rafah s Egiptom, zatvarajući jedinu vezu Gaze sa vanjskim svijetom.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.800 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.

Skoro sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje