Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinski zapovjednik priznao: ‘Napadamo po Rusiji’

Preuzmite sliku

Glavni zapovjednik ukrajinskih snaga Valerij Zalužnji je u intervjuu za američki Washington Post priznao da je bilo ukrajinskih napada na ruski teritorij.

“To je naš problem, a na nama je da odlučimo kako uništiti ovoga neprijatelja. U ratu je moguće, a i potrebno ubijati na neprijateljevom teritoriju”, rekao je.

Topničkom vatrom i vatrom iz bespilotnih letjelica iz Ukrajine najčešće se i opetovano gađaju ruska pogranična područja.

Novinar američkog lista primijetio je da dužnosnici Kijeva obično ne priznaju prekogranične napade.

Zalužni je rekao da se u čestim prekograničnim napadima koristi oružje proizvedeno u Ukrajini.

“Ako se naši partneri boje upotrijebiti svoje oružje, mi ćemo ubijati vlastitim”, rekao je Zalužnji, aludirajući na uslov koji su nametnuli zapadni saveznici, a taj je da se isporučeno savezničko oružje ne smije koristiti za napade na ruski teritorij.

“Zašto, da bih spasio svoj narod moram nekoga pitati za dopuštenje o tomu što da radim na neprijateljskom teritoriju?”, upitao se Zalužnji.

U tekstu objavljenom u Washington Postu piše i kako Zalužnji želi vratiti ukrajinskom teritoriju crnomorski poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

“Čim budem imao sredstava, učinit ću nešto. Nije me briga, niko me u tome neće zaustaviti”, odlučno je kazao, prenijela Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,