Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci razgrabili poštansku marku na kojoj njihov vojnik pokazuje srednji prst ‘Moskvi‘

Preuzmite sliku

Poštanska marka na kojoj je prikazan ukrajinski vojnik kako pokazuje srednji prst Moskvi, ruskoj raketnoj krstarici koja je u četvrtak potonula u Crnom moru, razgrabljena je u poštanskim uredima diljem zemlje, a za tim simbolom “pobjede” dali su se u potragu i kolekcionari.

U glavnoj pošti u Kijevu stotine Ukrajinaca različite dobi satima su stajali u redu ne bi li nabavili prvu marku koja se štampa u milion primjeraka.

“To im je bio najveći brod, vrijedan oko 750 miliona dolara, on im je bio glavni adut, a mi smo ga uništili!”, rekao je ushićen Jurij Kolesan (22) koji je dva i pol sata čekao da kupi komplet od 30 maraka.

“Ovo je nova faza rata, faza pobjede”, rekao je.

U prvim danima rata, u radijskoj poruci koja se munjevitom brzinom proširila internetom, ukrajinski graničar na malenom Zmijskom otoku odgovorio je ruskom brodu s kojeg su bili pozvani na predaju: “j… se!”

Snimka tog razgovora obišla je svijet, pojavila se i na transparentima na protestnim skupovima u inozemstvu, a sada i na poštanskoj marki.

 • Ukrajinska pošta je početkom marta objavila takmičenje kako bi ovjekovječila ovaj događaj.

  Pristiglo je više od 500 prijedloga, a izabran je onaj umjetnika iz Ljviva Borisa Groha na kojemu ukrajinski vojnik leđima okrenut pješčanoj obali pokazuje srednji prst ruskom brodu na modroj podlozi.

  “Kad smo radili na marki još nismo znali kako će se ovaj događaj završiti, ali sad smo sretni zbog toga”, komentarisao je Igor Smeljanski, glavni direktor ukrajinske pošte.

  Ukrajinski glavni vojni štab se ‘umiješao’ kako bi odora vojnika bila “što sličnija pravoj”.

  Zalihe na skladištu bile su rasprodane u petak poslijepodne u Kijevu.

  “Htjeli smo ih štampati više, ali bombardiranje Kijeva poremetilo je rad tvornice i nismo uspjeli napraviti planiranu količinu”, rekao je glavni direktor poštanske službe. (jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje