Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci pogodili hotel s ruskim komandantima: Poginuo general Cokov

Preuzmite sliku

Ruski general Oleg Cokov, zamjenik komandanta južne vojne oblasti te zemlje, poginuo je u raketnom napadu u Ukrajini, javljeno je iz ruskih izvora, a prenosi BBC.

Cokov je, navodi se, stradao kada su rakete u okupiranom gradu Berdijansku u oblasti Zaporožje na obali Azovskog mora pogodile hotel u kojem odsjedaju ruski vojni komandanti.

Rusko ministarstvo odbrane nije zvanično potvrdilo smrt ovog visokopozicioniranog generala, ali nju su potvrdili brojni ruski kanali na društvenoj mreži Telegram.

Ruska novinarka Olga Skabejeva, koja ima svoju emisiju na državnoj televiziji Rusija-1, rekla je da „apsolutno svi mediji“ javljaju o pogibiji Cokova, i da je on usmrćen projektilom „storm shadow“ koji je Ukrajina dobila od Velike Britanije.

U njenoj emisiji „60 minuta“ gostovao je ruski poslanik i penzionisani general Andrej Guruljov koji je tom prilikom rekao da se Cokov vratio u Ukrajinu, iako je bio teško ranjen u ratu.

Cokov je prethodno ranjen u septembru prošle godine dok je komandovao 144. motorizovanom tenkovskom divizijom ruske vojske u oblasti Svatove na okupiranom istoku Ukrajine.

Da je Cokov poginuo javili su izuzetno praćeni ruski vojni blogovi WarGonzo i Military Informant. BBC nije mogao da provjeri informaciju o Cokovljevoj pogibiji iz nezavisnih izvora.

Do napada na hotel Dina u Berdjansku navodno je došlo u utorak u četiri sata ujutro. Prema nekim izvorima, hotel je sravnjen sa zemljom.

Ruski vojni izvori nisu potvrdili kojim projektilima je uništen hotel Dina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,