Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci oborili tri ruska lovca: “Akcija je bila izvanredna”

Preuzmite sliku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i vojni dužnosnici rekli su da su snage Kijeva jučer oborile tri ruska aviona lovca-bombardera Su-34 na južnoj bojišnici, što su pozdravili kao uspjeh u ratu dugom 22 mjeseca.

Ruska vojska nije spominjala incident, no ruski blogeri su potvrdili gubitak aviona, a analitičari rekli da su vjerovatno korišteni američki protuzračni sistemi Patriot. Ovi izvještaji nisu nezavisno potvrđeni.

“Danas u podne u južnom sektoru – tri ruska lovca-bombardera Su-34 uništena”, napisao je zapovjednik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Oleščuk na komunikacijskoj platformi Telegram.

“U noći s 21. na 22. decembar 2023. primili smo poruku od napadača ‘Umrite, je*ači‘ na komadu oborenog drona Shahed sa serijskim slovom Y”, napisao je Olešuk. “Super ideja! Evo našeg odgovora! Vječni let, ‘braćo‘!” dodao je Oleščuk i pritom se zahvalio vojnicima na njihovu radu.

Glasnogovornik ratnog zrakoplovstva Jurij Ihnat je to na nacionalnoj televiziji opisao kao “brilijantno planiranu operaciju”. “(Aviona) Su-34 neko vrijeme nije bilo u našim pozitivnim statistikama”, rekao je, dodavši da je riječ o jednom od najmodernijih ruskih modela za bombardiranje i druge vrste napada.

Ruske novine potvrdile vjerodostojnost navoda

Zelenski je u svojoj noćnoj videoporuci pohvalio protuavionsku jedinicu u području Odese zbog obaranja aviona u Hersonskoj oblasti. Oblast je okupirana u prvim danima moskovske invazije u februaru 2022. Ukrajinske snage pokušavaju vratiti kontrolu nad izgubljenim teritorijem, a u novembru su uspostavili položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonu.

Eurasia Daily, ruska novinska agencija, objavila je da su ukrajinski navodi vjerodostojni. Kijev je mogao lansirati projektile Patriot, koji imaju domet do 160 kilometara protiv ciljeva na velikoj nadmorskoj visini, sa zapadne strane rijeke Dnjepar, rekla je agencija.

Ukrajinski stručnjak Valerij Romanenko je za ukrajinski Radio NV kazao da smatra da su rakete Patriot vrlo vjerovatno oborile ruske mlazne avione. “Ovo je bila situacija gdje su Rusi bacali do 100 bombi na jugu. Tri (aviona) su letjela zajedno i uhvaćena su. Nisu baš uzeli u obzir da Patriot ima domet od 160 kilometara za aerodinamičke mete”, pojasnio je Romanenko.

Ukrajinski uspjesi su postali manje česti otkako su snage Kijeva ostvarile munjevite dobitke prije godinu dana kada su pod svoju kontrolu vratile teritorije na sjeveroistoku i jugu. Protuofanziva započeta na istoku i jugu zemlje u junu nije polučila veći napredak. Zelenski priznaje da su teritorijalni dobici bili sporiji nego što su se nadali, no odbacio je tvrdnje vojnog zapovjednika generala Valerija Zalužnija da je rat ušao u fazu iscrpljivanja, što zahtijeva promjenu taktike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,