Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ubila supruga na spavanju: Udarila ga je 15 puta s tri čekića, no sud je oslobodio optužbi

Preuzmite sliku

Žena (79) koja je ubila svog supruga na spavanju udarajući ga s nekoliko čekića i ubadajući ga s nekoliko noževa, oslobođena je optužbi za ubojstvo zbog neuračunljivosti.

U utorak je Zemaljski sud u Hanauu odredio da se 79-godišnja, mentalno bolesna, žena smjesti u psihijatrijsku bolnicu, prenosi Fenix Magazin.

Prema riječima predsjednika sudskog vijeća Mirka Schultea, žena nije bila svjesna šta radi.

“Nije shvatala svoje postupke,” rekao je u svojoj presudi.

Državno odvjetništvo i obrana prethodno su se složili da je riječ o “izvanrednom slučaju” te su također jednoglasno zatražili da se žena prebaci na psihijatrijsku kliniku.

Porota nije sumnjala da je rođena Filipinka s njemačkim državljanstvom počinitelj.

Prošlog maja je svog supruga na spavanju udarila 15 puta s tri čekića u njihovoj kući u Hasselrothu (okrug Main-Kinzig), a zatim ga izbola s nekoliko uboda noževima.

Prema priopćenju sa suda, 85-godišnjak je u životu imao “dva lica”: bio je “kavalir stare škole” – pristojan i vrlo uredan. S druge strane, prema izjavama svjedoka, govorilo se i da je bio svadljiv te je često glasno vrijeđao suprugu.

Prema javnom tužitelju Oliveru Piechaczeku, žena, koja je bivša medicinska sestra, a navodno je djelovala iz nakupljenog bijesa zbog poniženja koja su joj opetovano nanesena.

“Uprkos nježnom stasu i krhkosti (na sudu se pojavila s hodalicom i uz sebe je imala prevoditelja) nema sumnje da je bila u stanju napasti supruga s tri čekića i noža,” rekao je Piechaczek.

Učinila je to u rastrojenom stanju u kojem “više nije bila sposobna za uvid zbog vaskularne demencije”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje