Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Veneciji presušili kanali: Gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu ploviti

Preuzmite sliku

Višesedmično suho zimsko vrijeme izaziva zabrinutost da Italiju očekuje nova suša nakon velike suše prošlog ljeta, s obzirom na to da je u Alpama palo manje od polovine uobičajene količine snijega, po znanstvenicima i organizacijama za zaštitu okoliša.

Upozorenja su objavljena u trenutku kada je nivo mora u Veneciji, koju obično najviše muče poplave, neuobičajeno niska pa gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu ploviti po slavnim kanalima. Probleme u Veneciji objašnjava se kombinacijom faktora kao što su izostanak kiše, visoki pritisak zraka, puni Mjesec i morske struje.

Italijanskim rijekama i jezerima ozbiljno manjka vode, objavila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu okoliša Legambiente. Skreću pažnju posebno na sjever zemlje. Rijeka Po, najduža u zemlji, ima 61 posto manje vode od uobičajene količine u ovo vrijeme godine, po saopćenju organizacije. Italija je prošlog jula proglasila vanredno stanje u područjima oko rijeke Po, na koja otpada oko trećine poljoprivredne proizvodnje, a pogođena je bila najgorom sušom u 70 godina.

“Imamo deficit vode koji se razvija od zime 2020.-2021.”, rekao je stručnjak za klimu Massimiliano Pasqui iz italijanskog instituta za naučna istraživanja CNR za Corriere della Sera.

“Treba nam 50 dana kiše”, rekao je. Vodostaj jezera Garda na sjeveru Italije pao je na rekordno nizak nivo. Sada se do malenog otoka San Biagio na jezeru može doći suhim putem. Anticiklona dominira nad zapadnom Evropom zadnjih 15 dana donijevši toplo vrijeme koje više odgovara kasnom proljeću. No nove prognoze kažu da idućih dana dolaze oborine i snijeg u Alpama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,