Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Švicarskoj obilježen Dan bijelih traka: 31. maj proglasiti Danom žalosti

Preuzmite sliku

U okviru svojih aktivnosti Komisija bijelih traka učestvovala je u nizu događaja povodom obilježavanja Dana bijelih traka, koji su održani 30. i 31. maja u znak sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru i širom Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH.

Komisija bijelih traka ima za cilj istraživanje, dokumentiranje i podizanje svijesti o zločinima i kršenjima ljudskih prava, te očuvanje sjećanja na žrtve.

“Ovim obilježavanjem želimo skrenuti pažnju na opasnosti diskriminacije i podržati preživjele osobe i njihove porodice u njihovom procesu suočavanja s prošlošću. Tokom spomenutih dana, pozvali smo sve pojedince da se pridruže obilježavanju noseći bijele trake na svojim rukama. Ova simbolična gesta ima za cilj ukazivanje na važnost pravde, istine i pomirenja, kao i solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama”, naveli su iz Komisije bijelih traka.

Tokom programa obilježavanja sječanja na žrtve zločina u Prijedoru, u saradnji sa Prosperitet Fondom i Bosona Ticino organizirana projekcija filma “DNK dostojanstva” u Luganu, 30. maja. Istog dana, film je prikazan i u Ženevi u saradnji sa Kulturnim udruženjem Bošnjaka u Ženevi, nakon čega je održana panel diskusija sa Ajlom Kuduzović, supredsjednicom Komisije bijelih traka i Srđanom Sušnicom.

Također, 31. maja organizirana je projekcija filma “DNK dostojanstva” u Sionu u saradnji sa Udruženjem Bošnjaka Siona i okoline, te u Lozani sa Udruženjem Bošnjaka u Lozani uz prisustvo supredsjednice Komisije Sedine Delić Tanović.

Komisija bijelih traka je organizirala i učestvovala u nizu događaja, tribina, projekcija, diskusija i manifestacija s ciljem edukacije javnosti o stradanju i patnji koje su se dogodile u Prijedoru i okolini tokom agresije na BiH.

Na Trgu UN-a ispred palate Ujednijenih nacija, održana je manifestacija na kojoj je sudjelovalo više od 150 osoba u saradnji s Kulturnim udruženjem Bošnjaka u Ženevi.

Iz ove organiacije očekuju da nadležne institucije prepoznaju odgovornost i poduzmu konkretne mjere u vezi s očuvanjem sjećanja na žrtve, pružanjem pravde za zločine te izgradnjom mira i pomirenja, a iskazali su želju da formalno 31. maj postane Dan žalosti u Bosni i Hercegovini.

“Simbolično, svi sudionici su bili pozvani da skinu bijele trake s rukava i vežu ih uz bijelo-zelene cvjetove, a zatim ih polože ispred spomenika u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, pokazujući na taj način da je politika koja je krunisana genocidom u Srebrenici počela u Prijedoru te da smo jedan narod i da je naša bol jedna”, poručili su iz Komisije bijelih traka izrazivši zahvalnost svima koji su se pridružili obilježavanju Dana bijelih traka i podržali napore u promoviranju ljudskih prava, pomirenja i pravde.

Komisija bijelih traka ostaje posvećena svom cilju promoviranja pravde, istine i pomirenja u Bosni i Hercegovini. Dodaju da njihov rad neće stati dok se ne postigne puna istina, pravda i pomirenje za sve žrtve ratnih zločina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje