Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Njemačkoj se zatvaraju C&A, Galeria, Primark, H&M i Orsay

Preuzmite sliku

Nekoliko velikih lanaca kao što su C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark i Görtz najavili su zatvaranje poslovnica.

Maloprodaja se već godinama bori s padom potražnje u mnogim sektorima. Ali proteklih nekoliko godina pad je također zadao ozbiljan udarac nizu svjetski poznatih marki. Osim trenda kupovine putem interneta, trgovine tekstilom, elektronikom i parfemima te robne kuće su patile i trpe posljedice pandemije korone, piše Fenix magazin.

Šta se dešava u Njemačkoj?

Najmanje svakoj trećoj poslovnici Galerije Karstadt Kaufhof prijeti zatvaranje. Drugi put u tri godine lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof ponovno je pred finansijskim bankrotom. Prema riječima šefa firme Miguela Müllenbacha, mreža poslovnica od 131 robne kuće trebala bi se smanjiti za najmanje trećinu. Tako bi zatvaranjem vjerovatno bilo pogođeno više od 40 lokacija.

Veliki trgovački lanac C&A će također zatvoriti podružnice u Njemačkoj 2023. Već neko vrijeme prolazi kroz veliko restrukturiranje. Firma nije željela dati točne razloge niti dodatne detalje. Još nije jasno koliko će ukupno biti zatvaranja. Već 2022. C&A je samo u Njemačkoj zatvorio 13 poslovnica, priopćili su iz kompanije.

Primark zatvara dvije trgovine, moglo bi ih biti još

Primark trenutno ima 32 podružnice u Njemačkoj, no do 2023. moglo bi ih biti znatno manje. Već je neko vrijeme jasno da će se dvije Primarkove lokacije zatvoriti. Podružnica u Weiterstadtu u blizini Darmstadta (Hessen) zatvorena je krajem oktobra 2022.

Zatvaranje trgovine u Schloss-Straßen-Centru u Berlinu planirano je za proljeće 2023. No kako se čini, vjerovatno neće ostati tako jer je prodaja posljednjih godina drastično pala. S 926 miliona eura (2019.) na 380 miliona eura (2021.). Moguća su daljnja zatvaranja poslovnica u Primarku.

Globalni modni brend H&M također zatvara trgovine. Samo u 2022. zatvoreno je ukupno 240 podružnica širom svijeta. Njemačka firma Orsay pogođena je mnogo drastičnije. Zato što je u junu 2022. zatvoreno svih 197 poslovnica Orsaya u Njemačkoj.

Nisu pogođeni samo trgovci tekstilom nego i elektronikom

Conrad Electronic je najavio da će zatvoriti gotovo sve podružnice u Njemačkoj. Početkom januara 2023. još su bile otvorene samo trgovine u Mannheimu, Regensburgu, Hürthu i Wernberg-Köblitzu. One će ostati dugoročno, ali kao jedino tržište. Zbog toga se Conrad u budućnosti želi više usredotočiti na svoju online trgovinu.

Isto vrijedi i za elektroničkog giganta Media Markt-Saturn, gdje je 2021. također zatvoreno 13 poslovnica, a 2022. je, između ostalog, zatvorena podružnica u Gelsenkirchenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,