Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Njemačkoj popularna stranka koja će uvesti kokain na listu lijekova, dozvoliti vožnju u pijanom stanju i oteti Erdogana

Preuzmite sliku

Njemačka politička stranka koja obećava da će dozvoliti vožnju u pijanom stanju, staviti kokain na listu lijekova i oteti turskog predsjednika pobjeđuje na društvenim mrežama uoči općih izbora, piše Guardian.

Die Partei su 2004. godine osnovali urednici satiričnog magazina Titanic, a posljednjih mjeseca dana ta stranka je dobila više fanova od svih njemačkih političkih stranaka uključujući i desničarsku stranku (AfD). Ukupno gledajući, kao i svaka druga populistička stranka u Evropi AfD je nadmoćna na društvenim mrežama i socijalnim medijima.

Samo u augustu su desničari na Facebooku imali 440.000 različitih interakcija, čak šest puta više od CDU Angele Merkel. Ali, satirična grupa Die Partei koju vodi stand up komičar Serdar Somuncu ih je nadmašila po broju novih članova i sakupila je 31.608 novih fanova.

U svom programu, Die Partei se zalaže da glasovi birača koji ne znaju odgovore na jednostavna pitanja kao što je pitanje “Koje je države Pariz glavni grad?”, budu poništeni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje