Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Londonu postavljena memorijalna klupa u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

Preuzmite sliku

U organizaciji BCIC London i pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada u Londonu je postavljeno još jedno spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako je saopćeno iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, riječ je o memorijalnoj klupi, još jednom mjestu okupljanja prijatelja istine, pravde i kulture sjećanja u Kanadi.

– Dobili smo spomen obilježje koje će na najbolji način širiti važnu misiju da internacionaliziramo bosansku kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, prije svega u gradu Londonu, a zatim i u Kanadi i svijetu. Dobili smo mjesto okupljanja kanadskih građana kojih je sve više u prihvatanju i javnom iznošenju sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu – navodi se u saopćenju.

Spomen-obilježje u Londonu žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici, ostaje trajno svjedočanstvo da će se pamtiti ovaj zločin u ime istine i pravde bez kojih nema bolje budućnosti čovjeka i civilizacije.

Spomenik u javnom prostoru, u jednom prelijepom londonskom parku, podsjeća i opominje na počinjeni genocid, ističe se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje