Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Francuskoj uhapšena dva prevaranta: Naplaćivali deratizaciju stjenica starijima, kojima ista nije bila potrebna

Preuzmite sliku

Francuska policija uhapsila je dvojicu muškaraca pod sumnjom za prevaru nakon što su, navodno prodavali usluge suzbijanja stjenica za velike iznose starijim ljudima kojima nisu bile potrebne.

Dvojica muškaraca, koji su radili u istočnoj Francuskoj, telefonirali su svojim žrtvama, obično ženama starijim od 90 godina, govoreći im da je došlo do najezde stjenica u njihovom kraju, rekle su vlasti, piše The Guardian.

Koristeći rašireni strah od stjenica koji je zahvatio Francusku ove jeseni, navodno su dobili pristup domovima svojih meta predstavljajući se kao zdravstveni saradnici, a zatim su se pretvarali da aerosolom čiste i deratiziraju prostor protiv stjenica, prenosi Tuzlanski.ba.

Također, žrtvama svoje prevare prodavali su kremu za koju su tvrdili da će držati stjenice podalje od kože. Ispostavilo se da je to bila obična krema s mirisom eukaliptusa.

Usluge naplaćivali između 300 i 2.100 eura (od oko 580 do oko 4.100 KM) po posjeti

Svoje usluge naplaćivali su između 300 i 2100 eura (od oko 580 do oko 4.100 KM) po posjeti i to isključivo plaćanje kreditnom karticom. Policija je sprovela istragu, nakon što je zaprimila devet prijava zbog sumnje na prevaru. Ukupno, najmanje 48 osoba je prevareno, izjavile su vlasti.

Policija je identifikovala osumnjičene

Policija je identifikovala osumnjičene, stavila ih pod nadzor i uhapsila, dok su izlazili iz kuće svoje posljednje žrtve u Strasbourgu.

Francuska je u oktobru zatvorila nekoliko škola zbog, kako se smatralo, najezde stjenica, a vlada je održala niz hitnih sastanaka. Insekti koji piju krv, navodno su uočeni u pariškom metrou, brzim vozovima i na aerodromu Charles de Gaulle. Vlasti nisu potvrdile pojedinačne slučajeve.

Gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, nazvao je navodnu francusku invaziju stjenica “stvarnim izvorom zabrinutosti” zbog straha da bi se insekti mogli proširiti u Veliku Britaniju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje