Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Francuskoj ponovo bura: Nakon burkinija, uslijedio sportski hidžab

Preuzmite sliku

Nakon što je francuski proizvođač sportske opreme najavio prodaju sportskog hidžaba, tamošnja javnost ponovo je okupirana žustrim komentarima o odijevanju muslimanskih žena u javnosti, što prema pisanju medija govori i o problemima u odnosu između sekularizma i religije u Francuskoj.

Britanski The Guardian piše da je spor oko plana lanca prodavnica sportske opreme Decathlon da prodaje sportske hidžabe u Francuskoj “posljednja u nizu političkih oluja oko odjeće muslimanki u Francuskoj”.

List navodi kako je Decathlon otkazao plan da u Francuskoj prodaje jednostavne sportske marame, koje pokrivaju kosu ali ne i lice, poslije bure na društvenim medijima i oštrih kritika nekoliko političara, od kojih su neki iz centrističke partije predsjednika Emmanuela Macrona, koji su pozvali na bojkot, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministrica zdravlja Agnès Buzyn rekla je da sporne marame ne predstavljaju viziju koju ona dijeli i da bi voljela da francuski brend ne promoviše te marame, dok je poslanica Aurore Berge, iz Macronove centrističke partije “Republika u pokretu”, poručila da će bojkotovati prodavnicu koja ne poštuje francuske vrijednosti.

Guardian podsjeća da je prethodna, desničarska vlada predsjednika Nicolasa Sarkozyja, 2010. godine zabranila marame koje pokrivaju lice u Francuskoj, zbog čega su je grupe za ljudska prava optužile da stigmatizuje muslimanke. Djevojčicama je zabranjeno da nose velove (hidžabe) u državnim školama od 2004., dok je radnicama u javnom sektoru zabranjeno da nose zarove ili druge vjerske simbole, jer moraju izgledati neutralno.

Poslije lokalnih zabrana “burkinija” – kupaćih kostima koji pokrivaju cijelo tijelo – na nekim francuskim plažama, što je poništio viši sud, uslijedila je žustra politička rasprava oko principa sekularizma koji nalaže strogo odvajanje crkve i države, piše Guardian i ističe da su grupe za ljudska prava upozorile da ga političari izvrću i da ga zarad politike namjerno koriste protiv muslimana poslije niza terorističkih napada. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,