Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Francuskoj otvorena istraga o špijuniranju novinara kroz ‘pegaz’

Preuzmite sliku

Tužilaštvo u Parizu otvorilo je u utorak (20. jula) istragu o špijuniranju francuskih novinara pomoću specijalizovanog hakerskog softvera “pegaz” na račun Maroka, što je ta zemlja demantovala.

Istraga je otvorena zbog nekoliko krivičnih dijela, među kojima su narušavanje privatnosti, presretanje prepiske i nedozvoljen pristup računarskom sistemu kao i zločinačko udruživanje.

Žalbu je podnijela medijska grupa Mediapart jer su dva njena novinara bila na meti špijuniranja. Sličnu žalbu je podneo i lis Le Canard enchaine.

Istraga se odnosi i na druga kršenje, kao što su unošenje i iznošenje podataka.

Von Layen: Neprihvatljiva zloupotreba ‘pegaza’ i špijuniranje novinara

Nekoliko medija, među kojima listovi Le Monde,The Guardian i The Washington Post, u nedjelju su otkrili da je marokanska tajna služba špijunirala osnivača Mediaparta Ewdya Plenela i novinarku Lenaig Bredoux.

Prema istrazi konzorcijuma 17 svjetskih medija, softver “pegaz” koji je razvila izraelska kompanija NSO (NSO Group), omogućio je špijuniranje brojeva telefona 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 šefova kompanija iz različitih zemalja.

Špijunski softver “pegaz” u pametnom telefonu, kako su objavili pojedini mediji, omogućava preuzimanje poruka, fotografija i kontakta, kao i slušanje telefonskih razgovora. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,