Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U bolnicama primili krv zaraženu HIV-om i hepatitisom: Sad će dobiti veliku odštetu

Preuzmite sliku

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete hiljadama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om ili hepatitisom C, objavio je u nedjelju list Sunday Times.

Skandal s korištenjem zaražene krvi i krvnih pripravaka smatra se jednom od najvećih pogrešaka u procesu liječenja pacijenata u historiji britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), koju finansira država. Procjenjuje se da je kontaminiranu krv primilo oko 30.000 ljudi i da ih je od posljedica umrlo oko 3000.

Vjeruje se da se razboljelo još više pacijenata, no nekim zaraženima nikada se nije uspjelo ući u trag.

Krv i krvni pripravci, od kojih su neki uvezeni iz Sjedinjenih Država, davani su pacijentima i bolesnicima kojima su trebale transfuzije pri operativnim zahvatima i onima koji su bolovali od hemofilije. Sunday Times piše da će se, prije nego što se sutra rezultati službene neovisne istrage javno objave, britanski premijer Rishi Sunak službeno izviniti.

Vlada će potom već u utorak objaviti pakete odštete.

“Mislim da je ovo najgori skandal u mom životu”, rekao je za britanski list ministar financija Jeremy Hunt. “Isto tako mislim da porodice imaju apsolutno pravo biti strahovito ljute jer generacije političara, uključujući i mene dok sam bio ministar zdravstva, nisu djelovale dovoljno brzo da riješe ovaj skandal.”

Vlada je nekim žrtvama već isplatila 100.000 funti privremene naknade, ukupno 400 miliona funti prema preporukama koje su uslijedile nakon istrage iz 2022. godine. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje