Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Berlinu otrovano dvoje ruskih disidenata? “Hotelska soba bila je otvorena, bolovi neobično jaki”

Preuzmite sliku

Njemačka policija otvorila je istragu zbog potencijalnog trovanja dvoje ruskih državljana, novinara i aktivistice, koji su sudjelovali na jednoj konferenciji u Berlinu, a zatim pokazali znakove trovanja, piše Welt am Sonntag, a prenosi agencija AFP.

Riječ je o sudionicima sastanka ruskih disidenata koji je u Njemačkoj organizirao kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, bivši ruski oligarh koji je došao u sukob s političkim vladarem u Moskvi.

Jedan od njih, neimenovani novinar koji je nedavno pobjegao iz Rusije, osjetio je neobične simptome tokom konferencije koja se održava krajem aprila. Izjavio je kako je moguće da je neobična bolest počela i prije dolaska na skup u Berlinu.

Primljen je u berlinsku sveučilišnu bolnicu Charité, istu onu u kojoj se 2020. liječio Aleksej Navaljni, oporbeni ruski političar za kojega je utvrđeno da je bio meta napada nervnim otrovom novičokom.

Druga osoba je Natalia Arno, direktorica nevladine udruge Oslobodite Rusiju, koja već deset godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je otišla zbog političkog pritiska u zemlji.

Arno je bila u Berlinu, a potom otputovala u Prag. Odmah po dolasku u češku prijestolnicu osjetila je neobične jake bolove i umrtvljenost. Rekla je da je našla svoju hotelsku sobu otvorenu te da su simptomi koje je imala bila neobični. Poslije su se smanjili.

No, bili su dovoljno ozbiljni da zatraži pomoć u bolnici. O neobičnim slučajevima, koji mnoge podsjećaju na seriju napada na ruske disidente u Evropi i širom svijeta, izvijestilo je Agentstvo, ruska istraživačka medijska kuća. Arno je slučaj prijavila i policiji.

Moskva je u prijašnjim slučajevima napada na nepodobne Ruse demantirala da su trovanja i smrti djelo njezinih službi sigurnosti.

Međutim, evropski su laboratoriji potvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, starim sovjetskim nervnim otrovom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje