Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turski parlament usvojio kontroverzni zakon o društvenim mrežma

Preuzmite sliku

Turski parlament usvojio je zakon u srijedu ujutru koji daje vlastima šire ovlasti u reguliranju društvenih mreža uprkos rastućoj zabrinutosti.

Zakon traži od velikih operatera društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter da zadrže svoja predstavništva u Turskoj koja bi se bavila žalbama protiv sadržaja njihovih platformi.

Vlada tvrdi da je zakonodavstvo potrebno kako bi se borilo protiv kibernetičkog kriminala i zašitilo korisnike. Govoreći u parlamentu u srijedu ujutru, poslanica vladajuće stranke Rumeysa Kadak izjavila je da će zakon biti korišten kako bi se uklonili postovi koji sadržavaju online uznemiravanje i vrijeđanje žena

Opozicioni poslanici tvrde da će zakon dodatno limitirati slobodu izražavanja u zemlji u kojoj su mediji već pod strogom vladinom kontrolom i deseci novinara su u zatvoru. Oni su nazvali prijedlog vladajuće stranke ‘zakonom o cenzuri’.

Ukoliko kompanija koja upravlja društvenom mrežom odbije da imenuje zvaničnog predstavnika, zakon uvodi oštre novčane kazne, zabranu reklamiranja i druga mrežna ograničenja.

Zastupnik će imati zadatak da odgovori na pojedinačne zahtijeve na uzkidanju sadržaja koji krše privatnost i lična prava u roku od 48 sati ili da pruži opravdanje za odbijanje. Kompanija će biti oglobljena ukoliko se sadržaj ne ukloni ili blokira u roku od 24 sata.

Što je najalarmantnije, zakon s devet članova traži od providera društvenih mreža da skladište podatke korisnika u Turskoj.

Na stotine ljudi je istraženo a neki su i uhapšeni zbog postova na društvenim mrežama oko pandemije COVID-19, protivljenja turskim vojnim ofanzivama van zemlje i vrijeđanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i drugih zvaničnika.

Erdogan je zatražio uvođenje zakona, obećavajući da će „kontrolirati platforme društvenih mreža“ i uništiti nemoral, prenosi Associated Press.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje