Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska veoma zabrinuta zbog izraelskih napada na Rafah

Preuzmite sliku

Turska je veoma zabrinuta zbog sve intenzivnijih napada Izraela na Rafah, nakon svih dosadašnjih masakara i razaranja u Pojasu Gaze, saopšteno je u ponedjeljak iz turskog Ministarstva vanjskih poslova, javlja Anadolu.

“Veoma smo zabrinuti zbog sve intenzivnijih napada Izraela na južni grad Rafah, nakon svih dosadašnjih masakara i razaranja koje je Izrael već izvršio u Pojasu Gaze”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva i dodaje:

“Ovu operaciju smatramo dijelom plana za protjerivanje naroda Gaze iz njihove vlastite zemlje“.

Napominje se da će nastavak napada pogoršati humanitarnu krizu u Gazi i ometati pokušaje da se postigne dugoročni prekid vatre u regionu.

​”Pozivamo međunarodnu zajednicu, na čelu s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, da učini neophodne korake u cilju zaustavljanja Izraela“, navodi se u saopštenju.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.340 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.984 je ranjeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,