Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Kanjon Goynuk koja očarava ljepotom nevjerojatne prirode

Preuzmite sliku

Kanjon Goynuk u regiji Kemer u Antaliji na mediteranskoj obali Turske, prirodni je rezervat i privlači mnoge turiste iz cijelog svijeta, javlja Anadolu.

U kanjonu se nalaze klisure, stijene, slapovi i pitka voda.

Prekrasno djelo prirode prepuno jezera, laguna i vodopada. Put Lycian se nalazi na popisu najljepših svjetskih staza za pješačenje te svojim većim dijelom prolazi kroz Goynuk kanjon.

Dužina staze koja prolazi kroz kanjon je 4,5 kilometara.

Kanjon ugošćuje 1.500 domaćih i stranih turista dnevno. U gradu, gdje temperatura zraka dostiže 44 stepena, oni koji žele da se rashlade provode vrijeme u kanjonu.

U kanjonu se nalazi jedna od deset najboljih pješačkih staza na svijetu.

Turisti imaju priliku da se rashlade plivajući među ribama u vodi čija temperatura ljeti varira između deset i 20 stepeni.

Cengiz Kisir, koji je došao iz Njemačke na odmor, rekao je da su došli na odmor u Kemer i da su željeli posjetiti kanjon.

“Došli smo sa 17 ljudi na odmor. Kanjon je veoma hladan, bili smo zadovoljni. To se mora vidjeti. Preporučujem svima”, rekao je Kisir.

Njegova kćerka, devetogodišnja Erva, izjavila je da je dok se kupala u kanjonu u nekim dijelovima bilo jako hladno, ali su se zabavili.

Bulent Bac je sretan što je posjetio kanjon.

Emrah Aytekin, koji je sa porodicom došao iz Istanbula, rekao je da su došli na jednosedmični odmor i da su željeli da prvi dan provedu u kanjonu Goynuk.

I njegova supruga Aytekin rekla je da ljepotu regiona treba mnogo bolje promovisati.

Dogukan Ak, upravitelj kanjona Goynuk, rekao je da se od 2009. godine broj posjetitelja kanjona povećava za oko 25 posto svake godine.

Istakao je da je kanjon prirodni park površine oko 3.000 hektara.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,