Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su sve zdravstvene usluge besplatne

Preuzmite sliku

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca izjavio je da je Turska jedna od zemalja koja je najbrže otkrila slučajeve zaraze COVID-19 i poduzela važan korak tako što je započela liječenje u ranoj fazi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je jedna od zemalja s najboljim rezultatima u pogledu stope smrtnosti i opterećenja na zdravstveni sistem. Zahvaljujući poduzetim mjerama, naša zemlja je uspjela odgoditi izbijanje virusa na tri mjeseca i iskoristila je ovo vrijeme za pripremu bolnica i zdravstvenog sistema za borbu protiv epidemije”, kazao je Koca u obraćanju Svjetskoj zdravstvenoj skupštini (WHA).

Napomenuo je da je stopa popunjenosti u turskim bolnicama i dalje ispod 40 posto te ispod 60 posto u odjeljenjima intenzivne njege.

  • “Turska je jedna od rijetkih zemalja koja pruža sve usluge svojim građanima besplatno pod univerzalnom zdravstvenom pokrivenošću. Uvijek smo spremni za razmjenu znanja i iskustava”, kazao je turski ministar.

    U Turskoj je broj zaraženih koronavirusom dostigao 150.593, dok je od posljedica zaraze umrla 4.171 osoba, a oporavilo se 111.577 oboljelih.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,