Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turci se hvale domaćim helikopterom: “Bijeg je nemoguć”

Preuzmite sliku

Tursko Ministarstvo nacionalne odbrane nedavno je podijelilo video-snimke koji prikazuju vojne vježbe u kojima su korišteni helikopteri T129 za taktičko izviđanje i napad (ATAK) “koji su ciljali terorističke elemente u nekoliko regija”.

Osim noćnih i dnevnih snimaka, video prikazuje snimke operacije snimljene tokom ljetnih i zimskih mjeseci. Helikopteri ATAK su, na videu, demonstrirali izuzetnu preciznost tokom gađanja ciljeva.

Kako je navedeno, turski domaći jurišni helikopteri koristi se u “svim uslovima i u teškim misijama za protuterorističke operacije u zemlji, kao i u lovu na teroriste”.

“Teroristi, koji misle da su sigurni u rupama u kojima se skrivaju, shvaćaju da je bijeg nemoguće kada čuju zvuk helikoptera ATAK, naše lokalne i nacionalne snage”, navodi se u saopštenju ministarstva na Twitteru, javlja Dailysabah.

Inače, ove helikoptere dizajnirala i razvila Turska vazdušna industrija (TAI), a pokreću ih motori koje proizvodi LHTEC, zajedničko ulaganje britanskog Rolls Roycea i američke kompanije Honeywell.

TAI-jeva podružnica za proizvodnju motora, TUSAS Engine Industries (TEI), u međuvremenu je započela projekat razvoja domaćeg motora za helikopter, turboosovinskog TEI-TS1400.

T129 ATAK je nova generacija, tandem i dvosjed, dvomotorni helikopter posebno dizajniran za napad i izviđanje.

TAI je do sada isporučio helikoptere, uključujući njihove nadograđene verzije, Komandi kopnenih snaga Turske, Glavnoj komandi Žandarmerije i Generalnoj direkciji za sigurnost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,