Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Troškovi zbog alkoholizma u Sloveniji iznose najmanje 153 miliona eura

Preuzmite sliku

Troškovi povezani s prekomjernom konzumacijom alkohola u Sloveniji godišnje iznose 153 miliona eura, a možda su i dvostruko veći ako im se pribroje gubici zbog manje produktivnosti, te posljedice porodičnog nasilja i vandalizma do kojih dolazi u alkoholiziranom stanju, pokazala je studija nacionalnog Instituta za javno zdravlje, temeljena na proučavanju podataka od 2011. do 2014. godine.

Zbog stanja povezanih s alkoholom slovenske bolnice dnevno prime u prosjeku deset pacijenata, a zbog bolesti uzrokovanih alkoholizmom ili prometnih nesreća s pijanim sudionicima godišnje umre prosječno 956 ljudi, upozorilo je istraživanje koje se zalaže za primjenu boljih europskih praksi i preventivu, te standarde koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija WHO, prenosi Fena.

Podaci iz različitih izvora, navodi studija, govore da je alkohol barem probalo ili pije osam od deset osoba mlađih od 15 godina, a zadnjih je godina povećan trend zlouporabe konzumacije alkoholnih pića u kategoriji mlađih žena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,