Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Treći čovjek Vatikana pozvan na sud zbog seksualnog zlostavljanja djece

Preuzmite sliku

Vatikanski kardinal iz Australije i ministar finansija George Pell pozvan je na sud pod optužbom da je tokom 1970-ih godina, tokom službe u australskom gradu Ballaratu, seksualno zlostavljao maloljetnike.

Ovu informaciju potvrdio je pomoćnik šefa policije u australskoj državi Victoria Shane Patton, koji je kazao da je više osoba podnijelo krivičnu prijavu protiv Pella. Naglasio je kako će prvo ročište biti održano 18. jula, na Kaznenom sudu u Melbourneu.

Policija u Victoriji je prošlog mjeseca na zahtjev tužilaštva pokrenula istragu u vezi sa tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju. Krivične prijave protiv kardinala podnijele su dvije muške osobe starosne dobi oko 40 godina, čiji identitet nije otkriven.

Pell, koji prema hirarhiji predstavlja trećeg čovjeka Vatikana, je preko Katoličke crkve u Sydneyu, negirao optužbe na svoj račun, te poručio kako će doći u Australiju da bi očistio svoje ime.

Kardinal Pell je ranije dao izjavu u vezi s istragom oko seksualnog zlostavljanja nad djecom, u periodu između 1980. i 2010. godine. U oktobru 2016. godine pristao je na razgovor sa australijskom policijom koja je došla u Rim.

U izvještaju Kraljevske komisije, u vezi sa ovim istraživanjem, navedeno je kako je 4.444 djece bilo izloženo seksualnom zlostavljanju katoličkih sveštenika u Australiji. Phil Nagle (51), jedna od žrtava, za AA je kazao kako je bio jako sretan kada je čuo da je kadinal Pell pozvan na sud.

Naglasio je kako prema kadinalu Pellu treba postupati kao prema bilo kome ko je zlostavljao djecu.

“Smatram da je policija dala pravu odluku, jer protiv Pella postoje brojni dokazi”, rekao je Nagle. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,