Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tinejdžerica se ugušila kada je njen hidžab zahvatio točak kartinga u zabavnom parku

Preuzmite sliku

Jedna je 15-godišnjakinja islamske vjeroispovijesti poginula kada je u zabavnom parku karting vozilo zahvatilo njen hidžab koji joj se omotao oko vrata i ugušio je.

Ruwaida Adan ugušila se svega nekoliko minuta nakon što je došla na karting s prijateljima u Londonu. Ruwaidu su trebali upozoriti da mora skinuti hidžab, ali sud je ustanovio da organizatori to nisu učinili, piše Daily Mail.

Njezini roditelji tvrde da ona nije nosila hidžab cijelo vrijeme jer organizatori imaju striktna pravila da se sva labava odjeća mora ukloniti prije nego što utrka počne. Stražnji dio njenog hidžaba odmotao se ispod kacige i visio za njom tokom utrke te su ga zahvatili točkovi, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Hitno je prevezena u bolnicu, no ozljede su bile preteške i preminula je četiri dana kasnije. Utvrđeno je da je zadobila hipoksiju mozga. Hitna pomoć odmah je poslana na mjesto događaja koji se desio sredinom prošle godine, a suđenje odgovornima sada je u toku.

  Porota je zaključila kako organizatori nisu poduzeli ništa da je zaštite ili da joj zabrane vožnju ako ne želi skinuti hidžab. Ujedno su ustanovljeni i tehnički problemi s kartingom koji nije imao adekvatnu zaštitu na točkovima. Suđenje se nastavlja.

  Nakon istrage, Ruwaidina porodica je rekla:

  “Ruwaida je bila draga i suosjećajna sa svima koje je srela. Bila je tako dobra, pažljiva, brižna, puna ljubavi, snažna i mudra izvan svojih godina.”

  “Uvijek se zalagala za one koji nisu mogli govoriti za sebe. Uvijek se smijala i nasmijala – imala je najzarazniji smijeh.” naveli su. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje