Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tinejdžer srušio “stablo Robina Hooda”, uhapšen je

Preuzmite sliku

16-godišnji mladić uhapšen je nakon što je jedno od najfotografiranijih stabala u Britaniji koje se nalazi uz Hadrijanov zid u sjeveroistočnoj Engleskoj pronađeno posječeno, što je izazvalo bijes i žalost.

Drvo javora, koje je stajalo više od 200 godina u Nacionalnom parku Northumberland, pronađeno je srušeno nakon oluje.

No stablo je imalo čisti rez, kao da ga je odsjekla motorna pila, a krošnja je dijelom ležala na starorimskom obrambenom zidu koji je dijelio britanski otok na pola, a trebao je zaštititi Englesku od napada plemenskog saveza sa sjevera.

Stablo korišteno i u filmskom hitu

Javor je postao međunarodno poznat kada je korišten za scenu u filmskom hitu iz 1991. Robin Hood: Princ lopova, s Kevinom Costnerom u glavnoj ulozi. Policija Northumbrije, koja istražuje incident, rekla je da je tinejdžer uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično djelo.

“Šok, tuga i bijes”

Načelnik Kevin Waring kazao je da su “današnji događaji izazvali veliki šok, tugu i bijes u cijeloj lokalnoj zajednici i šire”, dodajući da je istraga još u ranoj fazi. Javor, koji je 2016. osvojio nagradu za englesko drvo godine, ključna je atrakcija koju su tokom godina fotografirali milijuni posjetitelja.

Tony Gates, glavni šef nacionalnog parka, rekao je da se čini da je drvo “namjerno srušeno”. “Doista je tužno da neko počini takav čin vandalizma”, naglasio je. Dodao je da i on i djelatnici nacionalnog parka imaju “pravi osjećaj gubitka” i da su mnogi bili u suzama, a na društvenim mrežama ljudi izražavaju šokiranost.

Šta je Hadrijanov zid?

Hadrijanov zid međunarodna je znamenitost pod zaštitom UNESCO-a. Započet 122. godine za vrijeme vladavine cara Hadrijana, označio je granicu između rimske Britanije i nepokorenog područja na sjeveru. Hiljade vojnika i mnoge njihove porodice živjele su duž zida, ostavljajući za sobom građevine i predmete koji su arheolozima dali dubok uvid u rimski život na vjetrovitim sjevernim granicama njihova carstva. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,