Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teška nesreća u Austriji: Pala gondola s četvero ljudi, svi su teže povrijeđeni

Preuzmite sliku

Danas se dogodio strašan pad gondole na skijalištu Hochoetz u tirolskom Ötztalu.

Kako je policija potvrdil, porodica – tačnije otac (49) s kćeri (19) i sinom (20) i ujak djece (46) bili su u tom trenutku u gondoli.

Sve četiri osobe zadobile su teške tjelesne povrede – 49-godišnjak je životno ugrožen. Najvjerojatnije su bili Danci, kako je za Krone rekao Michael Haid iz policijske komande okruga Imst.

Stravičan incident dogodio se u utorak nešto prije 10.30 sati. Prema dosadašnjem stanju istrage, stablo je palo direktno na gondolu.

“Vjerovatno je udar bio toliko snažan i silovit da je podignuo gondolu sa sidrišta”, objašnjava Haid. Nejasno je zašto je drvo palo. “U svakom slučaju, nije bilo vjetrovito”, rekao je dužnosnik.

U nesreći je sve četvero putnika zadobilo teške tjelesne povrede, a otac je poslijepodne bio u životnoj opasnosti. Isprva nije bilo jasno o kome se radi. U svakom slučaju, ozlijeđeni su helikopterom prevezeni u kliniku u Innsbrucku ili u bolnicu u Zamsu. Od vibracija ovjesne sajle ozlijeđena su i dva Nijemca u susjednoj gondoli.

Odmah nakon nesreće pokrenuta je velika operacija. “Tamo je jako težak teren. Operacija je bila odgovarajuće teška”, rekao je glasnogovornik planinske željeznice. Kako je i Krone uspio saznati, na početku akcije spašavanja bila je gusta magla – što je predstavljalo velike izazove, posebno za posade helikoptera.

Spašavanje pomoću užeta u početku nije bilo moguće te je postojala opasnost da više stabala može pasti na žrtve na tlu. Potom su posječena ugrožena stabla kako bi helikopter hitne medicinske pomoći “Martin 8” pomoću vitla za užad započeo spašavanje unesrećenih. U akciji su sudjelovala ukupno četiri helikoptera hitne medicinske pomoći te policijski dragonfly koji je dovezao gorske spašavatelje na mjesto nesreće.

Policija, državno tužilaštvoi nadležna žičara započeli su istragu o tačnim uzrocima nesreće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,