Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teroristi uhapšeni u Grčkoj: Planirali atentat na turskog predsjednika Erdogana

Preuzmite sliku

Pozivajući se na policijske izvore, grčki list “To Vima“ javlja da je nedavno uhapšena grupa od devet pripadnika terorističke organizacije DHKP-C planirala izvođenje napada na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Isti izvor javlja da je grčka policija ELAS tokom akcije hapšenja kod osumnjičenih pronašla bilješke i nacrt plana atentata na turskog predsjednika Erdogana u kojem je planirano korištenje ručnog raketnog bacača, bombi i Molotovljevih koktela.

U planu je Erdogan oslovljen kodnim imenom “Akrep“ (škorpion). Teroristi su planirali izvesti raketne napade na Erdoganov konvoj, a potom je grupa terorista trebala nastaviti napad ručnim bombama.

Slijedeći informacije iz zaplijenjene dokumentacije, grčka policija traga za skrivenim raketnim bacačem i bombama za koje se pretpostavlja da su zakopani na padinama planine Pamitha, istočno od Atine.

Grčka policija je krajem novembra uhapsila grupu od devet osumnjičenih pripadnika terorističke organizacije DHKP-C i tom prilikom su izvedeni pretresi na tri lokacije u Atini. Uhapšeni su turski državljani i predati su grčkim organima na dalje procesuiranje.

Među uhapšenima je i Hasan Biber koji je 2013. godine bio jedan od izvođača terorističkih napada na sjedište turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i na zgradu turskog Ministarstva pravde.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,