Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švedski grad Malmö sprema se za finale Evrovizije i nove proteste

Preuzmite sliku

Švedski grad Malmö priprema se za veliko finale Eurosonga koje se održava večeras, dok se uzbuđenje miješa sa napetostima pojačanih sigurnosnih prijetnji i političkim protestima zbog učešća Izralea. 

68. takmičenje za pjesmu Evrovizije koje se uvijek predstavljalo kao nepolitičko, odvija se u pozadini razorne izralelske vojne opsade u Gazi.

 • Učesnici protesta na ulicama Malmö-a pozivaju da se Izrael isključi iz takmičenja.

  Kladionice predviđaju hrvatskog predstavnika Baby Lasagna s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim”, pjesmom o mladiću koji napušta dom u želji da postane “gradski momak” s boljim mogućnostima, kao favorita za pobjedu na takmičenju.

 • Izraelska solo umjetnica Eden Golan, 20, i njena pjesma “Hurricane” također se kvalifikovala za subotnje finale, a koeficijenti klađenja u petak pokazali su da je jedna od vodećih kandidatkinja za pobjedu.

  Procjenjuje se da je najveći svjetski muzički događaj uživo, takmičenje za pjesmu Eurovizije, privuklo oko 100.000 posjetitelja u Malmo, treći po veličini grad u Švedskoj, dok još mnogo miliona u Evropi i šire prati prijenos.

  Organizatori Evrovizije oduprli su se pozivima da isključe Izrael zbog rata u  Gazi, tvrdeći da je takmičenje  nepolitičko, iako su zahtijevali da Izrael koriguje tekst svoje prijave, izvorno nazvane “October Rain”, kako bi uklonili mogućnost da se odnosi na napad 7. oktobra.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,