Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švedska u škole vraća udžbenike: “Zbog laptopa kod đaka je smanjena brzina čitanja”

Preuzmite sliku

Švedska je dugo bila ponosna na svoje digitalizirane učionice, ali pokazalo se da to ima i nedostatke. Stoga konzervativna vlada sada želi više knjiga u školama. Za to je 2023. izdvojila 60 miliona eura, piše Deutsche Welle.

Učenici 4. razreda Osnovne škole “Lövestad” u Sjöbou, u južnoj Švedskoj, stavljaju svoje pametne telefone u malu drvenu kutiju koju učiteljica Madelen Sevedsson potom zaključava u ormar.

U Švedskoj nije neobično da učenici četvrtog razreda već imaju pametni telefon. Djeca također ne nose teške torbe, zato što na nastavi rade digitalno, na laptopu ili tabletu. Ali danas će biti drugačije. Učiteljica pokazuje djeci novi udžbenik iz matematike.

“Prvo vam ga dajem da ga pogledate u slobodno vrijeme. Prelistajte ga. Potpuno je nov!”

Prave knjige u razredu!

Poslije gotovo četiri godine nastave za ovu djecu je to prvi put. Do sada su na časovima matematike radili gotovo isključivo na laptopu. Nakon samo nekoliko minuta učenica Ines primjećuje razliku:

“Ima više opisa. To nismo imali na laptopu. Ali sada moram sama pročitati, to je malo teže. Ranije mi je kompjuter čitao zadatke naglas.”

Smjernice prije pet godina – laptop, a ne udžbenici

U mnogim švedskim učionicama polako se počinje događati preokret – povratak na staro. Naime, čak i učenici osnovnih škola već godinama se podučavaju gotovo isključivo digitalno. Prije samo pet godina školske su vlasti u nacionalnim smjernicama preporučile korištenje digitalnih nastavnih sredstava, poput laptopa ili aplikacija, te da se ne koriste udžbenici.

Međutim, pokazalo se da je to imalo i nedostatke, kaže učiteljica Jeanette Wiberg.

“Kod učenika je smanjena brzina čitanja, manji je rječnik i lošije razumijevanje pročitanog. Vjerujemo da je to zato što smo previše radili digitalno.”

Švedski je školski sistem liberaliziran. Pored državnih škola, postoje i brojne privatne, a osnovna škola traje devet godina. Obrazovna politika se ne provodi centralno, škole i nastavnici pristupaju digitalnoj nastavi na različite načine.

Švedska konzervativna vlada to želi promijeniti i nastavnicima uskoro dati nove smjernice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,