Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švedska predstavlja mjere za zaštitu svojih građana zbog napetosti oko paljenja Kur'ana

Preuzmite sliku

Švedska vlada u utorak je saopćila da će predstaviti mjere za zaštitu svojih građana u jeku sve većih briga i u Švedskoj i u Danskoj da bi kriza oko paljenja primjeraka Kur’ana mogla dovesti do nasilnih napada.

Dvije zemlje su doživjele niz protesta posljednjih sedmica u kojima su primjerci Kur'ana spaljeni ili na drugi način oštećeni, što je izazvalo bijes u muslimanskim zemljama i zahtjeve da nordijske vlade zaustave paljevine.

Švedski premijer Ulf Kristersson i ministar pravde Gunnar Stromer održat će u utorak konferenciju za novinare na kojoj će razgovarati o sigurnosnoj situaciji i predstaviti “mjere za zaštitu švedskih državljana”, saopćila je vlada bez navođenja detalja.

Još više spaljivanja Kur'ana, omogućenih zakonima o slobodi govora, desilo se u ponedjeljak dok su vlade obje zemlje saopćile da ispituju načine da pravno ograniče takva djela u pokušaju da deeskaliraju napetosti.

U Danskoj, Policijska sigurnosna i obavještajna služba (PET) vjeruje da su spaljivanje Kur’ana dovelo do povećanog rizika od napada, saopćila je služba u ponedjeljak navečer javnom servisu DR.

Također u ponedjeljak, 57-člana Organizacija islamske saradnje (OIC) sastala se na vanrednoj sjednici kako bi razgovarala o nedavnim dešavanjima na kojoj je oštro osudila spaljivanje Kur’ana.

Također je u saopćenju nakon završetka sastanka navela da je pozvala države članice da poduzmu odgovarajuće mjere, bilo političke ili ekonomske, u zemljama u kojima se skrnavi Kur’an.

Nakon sastanka, danski i švedski ministri vanjskih poslova zasebno su napisali na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, da će nastaviti dijalog sa OIC-om, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje