Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švedska policija osniva radnu grupu za borbu protiv nasilja od bandi

Preuzmite sliku

Švedska policija je u ponedjeljak saopćila kako će uspostaviti posebnu radnu grupu koja će se baviti valom pucnjava i bombaških napada povezanih s kriminalnim bandama nakon kobne pucnjave u kojoj je poginuo petnaestogodišnjak u gradu Malmeu tokom vikenda.

Švedska je dugo držala reputaciju jedne od najsigurnijih zemalja na svijetu i dok je opća stopa kriminala i ubistava i dalje niska, ratovi bandi u većim gradovima imaju sve veći broj žrtava posljednjih godina, piše Reuters.

U subotu su dva 15-godišnjaka upucana ispred picerije u Malmeu u, kako policija navodi, sukobu zbog kontrole trgovine drogom u tom području. Jedan je preminuo odmah, a drugi je u kritičnom stanju.

– Ovaj vikend je bio crni vikend za Malme i za malmešku policiju – rekao je novinarima šef policije Malmea Stefan Sinteus.

Napadu je prethodila eksplozija snažne automobilske bombe udaljene oko kilometar, za koju policija vjeruje da je bila namjera odvratiti njihovu pažnju.

Nakon napada, policijsko Odjeljenje za nacionalne operacije saopćilo je da je osnovalo posebnu radnu grupu za borbu protiv aktivnosti bandi, koja će se zvati “Operacija Hoarfrost”.

Švedska je posljednjih godina pogođena naletom nasilja bande, a policija je prošle sedmice izjavila kako je do sada bilo 187 bombaških napada, u odnosu na 152 u cijeloj 2018. godini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,