Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šveđani ukidaju tablete u školama i vraćaju se na knjige

Preuzmite sliku

Povratak tradicionalnijim načinima učenja odgovor je na pitanja političara i stručnjaka je li hiperdigitalizirani pristup obrazovanja u zemlji, uključujući uvođenje tableta u vrtiće, doveo do pada osnovnih vještina.

Švedska ministrica za škole Lotta Edholm, koja je preuzela dužnost prije 11 mjeseci kao dio nove koalicijske vlade desnog centra, bila je jedan od najvećih kritičara sveopćeg prihvaćanja tehnologije.

“Švedskim učenicima treba više udžbenika”, rekla je Edholm u martu.

Ministrica je prošli mjesec objavila da vlada želi poništiti odluku Nacionalne agencije za obrazovanje da digitalni uređaji budu obvezni u predškolskim ustanovama. Planira ići dalje i potpuno ukinuti digitalno učenje za djecu mlađu od 6 godina, također je rečeno za Associated Pressu iz ministarstva.

Iako učenici u zemlji postižu rezultate iznad evropskog prosjeka za sposobnost čitanja, dogodio se pad među švedskom djecom između 2016. i 2021. godine.

2021. švedski učenici četvrtog razreda imali su u prosjeku 544 boda na međunarodnim testiranjima, što je pad u odnosu na prosjek od 555 u 2016 godini. Međutim, još uvijek su relativno visoko na ljestivici. Zajedno s Tajvanom dijele sedmo mjesto.

Postoje jasni naučni dokazi da digitalni alati oštećuju, a ne poboljšavaju učenje učenika”, objavio je švedski Institut Karolinska u prošlomjesečnom saopćenju o nacionalnoj strategiji digitalizacije u obrazovanju u zemlji.

“Vjerujemo da bi se fokus trebao vratiti na sticanje znanja putem štampanih udžbenika i stručnosti nastavnika, umjesto sticanja znanja primarno iz besplatno dostupnih digitalnih izvora koji nisu provjereni za točnost”, poručili su s instituta, visoko cijenjene medicinske škole usmjerene na istraživanje.

Kako bi se suprotstavila padu uspjeha čitanja u 4. razredu u Švedskoj, švedska vlada najavila je ulaganje vrijedno 60 miliona eura u kupovinu knjiga za škole u zemlji ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,