Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švicarci grade trezor za bogatstvo u Alpama

Preuzmite sliku

Švicarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za čuvanje cijenjene imovine: kamene svodove urezane u podnožju Alpa.

Ideja potiče od poduzetnika u centralnoj Švicarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Lucerna.

– Vaša blagajna u čvrstom stijenskom masivu, sigurno mjesto za čuvanje imovine i osjetljivih podataka – kaže Bruenig Mega Safe AG, firma koja gradi trezore, na svojoj web stranici, izvještava Bloomberg, prenosi Bankar.me.

Kompanija planira da iskoristi prostranstvo unutar planine što je približno 10 fudbalskih igrališta, rekao je član uprave Hugo Schittenhelm.

“Ali mogli bismo i umnožiti taj prostor ako je potrebno” – rekao je on.

Bogati svjetski ljudi sve više traže sigurnost nakon što je pandemija razbila tržišta a građanski nemiri izbili su od SAD-a i Hong Konga do Londona. Dok se neki boje globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi nastoje da izbjegnu bankovne depozite jer negativne kamate prisiljavaju zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Zidovi stijena osiguravaju konstantnu relativnu vlagu od 40% i temperaturu od 12 stepeni Celzijusa. Cijene se kreću od 500.000 dolara pa naviše.

Osim čuvanja dragocjenosti kao što su umjetnička djela, zlato, berzanski sertifikati ili čak klasični automobili, trezori su “idealni kao mjesto za aktivnosti koje moraju udovoljiti visokim sigurnosnim zahtjevima”, saopšteno je iz kompanije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,