Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sva ruska moć biće predstavljena 9. maja

Preuzmite sliku

U Moskvi je sve podređeno pripremama za vojnu paradu, koja će biti održana 9. maja na Crvenom trgu, povodom 73. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Iako ovo neće biti najveća i najspektakularnija parada dosad, svijetu će biti predstavljeno i najnovije naoružanje, a Rusi obećavaju grandioznu svečanost.

S obzirom na to da je taj dan posvećen jednoj od najznačajnijih pobjeda ruskog naroda, on se naširoko proslavlja ne samo u Rusiji već i u mnogim zemljama ZND koje su učestvovale u Velikom otadžbinskom ratu u sklopu SSSR-a.

Po tradiciji, parada 9. maja održava se na glavnim gradskim trgovima, a centralna svečanost je na Crvenom trgu u Moskvi, piše Sputnjik.

Pripreme ruske vojske su u punom jeku, a posebno interesovanje vlada za vojnom tehnikom koja će biti predstavljena.

“Ovogodišnja parada pobjede nije jubilarna, pa će nositi ’redovni karakter‘. Samo za jubileje ulicama Moskve i drugih gradova paradira veći broj vojnika i predstavlja se daleko više borbene tehnike. Ove godine na Paradi će učestvovati 12 hiljada vojnika. Prvi put će učestvovati dva bataljona morske pešadije Sjeverne flote i mornari iz Pacifičke flote. Ženski bataljon je prošle godine izazvao pometnju svojim fantastičnim vojničkim držanjem. Ove godine će uniformisane dame biti predstavljene na još veličanstveniji način”, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec.

Kako dodaje, tradicionalno će učestvovati pitomci vojnih akademija —”suvorovci”, “nahimovci”, a takođe i kadeti. Drugu godinu zaredom Crvenim trgom će defilovati i “Junarmija”, bataljon mladih vojnika.

“Biće predstavljeno više od 120 jedinica borbene tehnike. Armija će prikazati najbolje od onoga čime raspolaže. Ove godine će premijerno biti prikazan ’Terminator‘, borbeno vozilo za podršku tenkova. U slučaju realnih borbenih dejstava ta mašina će biti strah i trepet za protivnika. Ona ima fantastično oružje i specijalan protivtenkovski sistem, koji je u stanju da probije svaki oklop”, kaže ekspert.

Baranec ističe da će se na Crvenom trgu pojaviti i ruski jedinstveni zenitno-raketni kompleks „Tor M2“ u arktičkoj varijanti, kao i u varijanti namijenjenoj kopnenim snagama.

“Publika će na paradi vidjeti i naše oklopno vozilo ’Tajfun‘, sa moćnim motorom i zaštitom od mina. Naši konstruktori su se potrudili da naprave vozilo koje će zaštiti posadu u slučaju da stane na minu. Takođe, publika će vidjeti već čuvena oklopna vozila ’Tigar‘, ’Ural‘ i najnoviji blindirani transportni kombi ’Patrola‘. Uveliko je na glasu i naš najnoviji tenk ’Armata‘, čija se testiranja nastavljaju — isprobava se u svim uslovima i režimima, kako bi njegove taktičko-tehničke karakteristike bile na najvišem nivou u trenutku kada uđe u upotrebu. Na Crvenom trgu će se pojaviti i borbena vozila ‘Pehota’, ‘Kurganec‘ i ponos artiljeraca — samohodna ’Koalicija SV”, navodi Baranec.

Avijacija je za publiku uvijek najatraktivniji dio programa. Ove godine će na Paradi učestvovati 73 aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Rusije — tačno onoliko koliko je godina prošlo od velike pobjede u Drugom svjetskom ratu.

“Biće predstavljen cijeli legendarni park naše borbene avijacije: strateški nosači raketa Tu-160, Tu-95 i bombarderi dugog dometa Tu-22M3, avio-tankeri Il-78, transporteri An-124 i Il-76. Biće tu i lovci-bombarderi, među kojima su Su-35, MiG-29, MiG-31, kao i Su-34 i Su-24. Takođe, moći će da se vidi i Su-25 — avion koji je učestvovao u realnim borbenim dejstvima, faktički tokom celog sirijskog rata. Biće prikazano i nekoliko veličanstvenih borbenih helikoptera: Mi-26, Mi-28N, Mi-24“, dodaje pukovnik.

Trenutno se vrše pripreme za Paradu i vojska intezivno vježba. Već 26. aprila biće održana prva generalna proba, a posljednja je zakazana za 6. maj.

Očekuje se veliki broj gostiju
Veliki broj gostiju se očekuje na glavnoj tribini na Crvenom trgu, gde će biti i skoro cijelo rukovodstvo zemlje. Očekuje se dolazak više od hiljadu veterana Velikog otadžbinskog rata, ali i velikog broja gostiju iz inostranstva.

“Veoma je moguće da ćemo na nekoj od narednih parada, posebno na jubilarnoj, videti i jedinstvenu vojnu tehniku koju je Vladimir Putin, vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije, predstavio tokom svog martovskog obraćanja Federalnoj skupštini. To bi trebalo prikazati kako bi cijeli svijet vidio da Rusija ne blefira, nego da zaista ima to moćno oružje”, zaključio je Baranec. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: